Anul școlar a început cu dreptul!

Viața parohiei Septembrie 15, 2014

 

Cursurile noului an școlar au început cu dreptul la Flămânzi, referindu-ne la binecuvântarea elevilor care astăzi au pășit, unii pentru prima dată, pragul clasei care va deveni un fel de a doua casă pentru ei. Chiar dacă cei din clasa I nu au primit manuale, chiar dacă unii ar mai fi vrut măcar vreun ceas de vacanță, totuși, a început școala. Și cu dreptul. Ca în fiecare an, ca rod al foarte bunei colaborări dintre Școală și Biserică, începutul anului școlar a fost binecuvântat în toate Școlile din orașul Flămânzi.

Ca exemplificare, la structura „Mihail Sturdza”, noul an școlar a debutat la ora 09,00  cu slujba Tedeum-ului oficiată de un sobor din care au făcut parte P.C. Părinte Ursărescu Neculai, P.C. Părinte Pîjîn Mihai-Marius și P. C. Părinte Arhidiacon Loghin Paul, care au adus duhovniceasca binecuvântare peste capetele celor prezenți, profesori, elevi și părinți, prin rugăciune și prin stropirea cu apă sfințită. De altfel, toate clasele în care urmau să intre copiii au fost binecuvântate, întrucât, pe parcursul vacanței, acestea au fost înnoite pentru a-i  primi pe copii într-un spațiu curat și luminos.

Rânduiala Tedeum-ului care se face la început de an școlar este una foarte interesantă  prin prisma celor două pericope (fragmente) din Noul Testament: Evanghelia-Pilda semănătorului (Matei 13, 1-23) și Apostolul-îndemnul către Timotei să își facă deplin slujba sa (2 Timotei 3, 14-17; 4, 1-5). Învățătura din cele două fragmente se adresează, deopotrivă, dascălilor și elevilor. Din pilda semănătorului înțelegem că nu toți vor fructifica timpul și resursele educaționale (ne referim la elevi), că unii nu vor progresa în mod deosebit, dar, și că unii vor excela. Din fragmentul celei de a doua scrisori a Sf Ap Pavel către ucenicul săi Timotei, desprindem îndemnul de stărui cel chemat la misiunea învățătorească în lucrarea sa, fiind nevoit, uneori, chiar să și mustre, cu îndelungă răbdare și slujba sa să o facă deplin.

Acesta este și îndemnul nostru pentru toți ostenitorii din ogorul didactic al plaiurilor flămânzene, dorindu-le multe împliniri și roade bune la învățătură.

Omul cât trăiește...învață.

Participant,

Pr. Dr. Pijin Mihai-Marius