Proiect cultural educational în Parohia Chipereşti

Viața parohiei Decembrie 17, 2014

Proiect cultural educaţional în Parohia Chipereşti: Itinerarii culturale ieşene pentru copii şi tineri defavorizaţi

 

            Asociaţia Iubire si Încredere Iaşi, reprezentată prin Dirijor Dr. Daniela Dorosinca în calitate de Coordonator proiect şi de către Asisent social Petronela Barbu, a încheiat în vara aceasta un parteneriat cu Parohia „Sf. Nicolae” Chipereşti reprezentată prin Preot Leuştean Teofil, .în calitate de Paroh.      Obiectul acestui parteneriat a fost de a colabora în vederea desfaşurării activităţilor în cadrul Proiectului Itinerarii culturale iesene pentru copii si tineri defavorizati, finantat de Consiliul Judetean Iasi şi implementat de Asociatia Iubire si Incredere Iasi.

            Proiectul a urmărit crearea contextului în care copiii şi tinerii defavorizaţi din judeţul Iasi, din mediul urban şi rural, din clasele I – XII, să dobândească informaţii despre valoarea culturală a judeţului Iaşi – promotor al culturii naţionale in context european.

Activităţile au cuprins următoarele etape: pregatirea implementării proiectului, realizarea materialelor de vizibilitate şi de campanie, crearea grupului de suport, realizarea unei Campanii de informare a copiilor şi a tinerilor din grupul ţintă în legătură cu tema: Judeţul Iaşi – promotor al culturii naţionale în context european, vizitarea monumentelor culturale şi de patrimoniu din oraşul Iasi şi împrejurimi, desfăşurarea Concursului pentru copii Iaşul cultural din inima unui copil, organizarea unui Spectacol artistic şi conferinta de presa.

            Parohia. “Sf. Nicolae” Chipereşti s-a implicat la modul concret:

- în formarea grupului de suport din care au făcut parte 20 copii (clasele I – XII) defavorizaţi social din parohie,

- a permis folosirea unei săli pentru desfăşurarea Campaniei de informare;

- a permis şi susţinut împărţirea de materiale tipărite cu mesaj legat de tema proiectului;

- a stimulat şi a sprijinit copiii şi tinerii defavorizaţi, membri ai grupului de suport, să se implice în toate activităţile proiectului campaniei ( vizitarea monumentelor de patrimoniu, participarea la Concursul Iasul cultural din inima unui copil);

- s- a implicat în activităţile de multiplicare şi continuitate ale proiectului.

            La rândul ei, Asociatia Iubire si Incredere:

-a asigurat dotărilele tehnice şi logistica necesare organizării activităţilor proiectului;

- a asigurat persoanele specializate care au coordonat acţiunile proiectului

- a asigurat necesarul de materiale de vizibilitate şi de campanie;

- a identificat voluntarii implicati în proiect;

- a iniţiat şi coordonat activităţile de multiplicare şi continuitate ale proiectului.

            Cei 20 de copii şi tineri (grupul ţintă) care au beneficiat de această campanie au avut prilejul să primească informaţii despre: Judeţul Iaşi – promotor al culturii naţionale în context european. Ei au aflat informaţii despre: monumentele de patrimoniu reprezentative din oraşul Iaşi şi de pe raza judeţului Iaşi, despre instituţiile de cultură ieşene, despre manifestările culturale ce se desfăşoară în oraş, etc. Au aflat şi despre modul în care copiii şi tinerii se pot informa în legătură cu activitatea culturală ieşeană şi cultura ieşeană în general.

            De asemenea, au fost informaţi în legătură cu Autoritatea Finanţatoare (Consiliul Judeţean Iaşi), precum şi în legătură cu activităţile susţinute în cadrul proiectului.

            Informările au fost făcute prin discuţii directe, prin distribuirea de materiale tipărite (fiecare copil informat a primit câte o broşură şi un pliant) şi prin indicarea surselor de pe internet ale proiectului (blogul, cont Facebook).

            În această activitate, ghidul tipărit prin proiect a avut un rol foarte important.

            Astfel, cei 20 de copii şi tineri din cei informaţi în cadrul campaniei au mers în data de 28.08.2014 şi au vizitat efectiv monumentele culturale şi de patrimoniu din municipiul Iaşi şi din împrejurimile acestuia, cum ar fi: M-rea Hadâmbu, Palatul Culturii Iaşi, Casa Dosoftei, Biserica “Sf.Nicolae Domnesc” Iaşi, M-rea Trei Ierarhi, Catedrala Mitropolitană Iaşi, Teatrul Naţional Iaşi, Primăria Iaşi, Parcul Copu Iaşi, Bojdeuca Ion Creangă, Muzeul Unirii Iaşi, etc. S- a servit apoi masa de prânz.

            Ulterior, după rvenirea acasă, fiecare copil a realizat o lucrare inspirată de această vizită culturală (poezie, proză, desen, pictură, machete, sculptură, etc.) cu care a intrat în Concurs, câştigătorul fiind elevul Apetri Iulian din clasa a VIIa din Chipereşti.

            Concursul a avut un dublu scop: a fost un imbold pentru copii în actul educaţional care vizează dobândirea de cunoştinţe despre judeţul Iaşi - promotor al culturii naţionale în context european şi a creat contextul manifestării artistice a copiilor cu referire la cultura ieşeană.

            De acum înainte, copiiii participanţi la acest proiect vor putea aprecia mai bine motivul pentru care judeţul Iaşi este promotor al culturii naţionale în context european, iar oraşul Iaşul candidează la statutul de capital culturală europeană. În limita posibilităţilor, aceşti copii, mai devreme sau mai târziu, vor susţine acest demers.