Credinciosul de bucurie scoate icoana în drum

Viața parohiei Decembrie 7, 2016

,,Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a măsurat curajul tău.” Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina

La data de 9 noiembrie Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi.

Bucuria acestei sărbători este încununată şi de faptul că în Parohia ,,Sfinții Voievozi” – Săvinești există o troiţă protejată de Sfântul Nectarie, încă din anul 2013. Împinsă de dorinţa arzătoare de a avea copii, doamna Irina Puşcalău a ajuns la racla Sfântului Nectarie de la Eghina, care i-a ascultat rugăciunile şi a binecuvântat-o cu o minunăţie de copil, Nectarie, plin de voiciune, însufleţire şi zâmbet, care aduce părinţilor împlinirea.

Domna Irina Puşcalău a dorit să precizeze: ,,Atunci când se vorbeşte de Sfântul Nectarie, să nu credeţi că sunt o plângăcioasă, dar mă emoţionez foarte puternic, încât, pur şi simplu îmi dau lacrimile. Eu pot să spun cu mâna pe suflet, că am simţit de fiecare dată o îmbrăţişare puternică, deosebit de călduroasă şi de apropiată totodată. De ce spun că şi apropiată? Pentru că sunt foarte mulţi prieteni, te îmbrăţişează şi totuşi simţi un gol în inimă. De fiecare dată, când m-am simţit singură şi am alergat la Sfânt, am simţit că îmi dă putere şi pot merge mai departe. O minune foarte recentă ar fi aseară, când l-am rugat pe Sfânt să nu stăm cu umbrelele astăzi în faţa troiţei şi iată că Sfântul ne-a binecuvântat, ne-a adunat şi ne ajută. Pentru mine un simplu gând adresat Sfântului este suficient ca să îl simt aporoape.  Să avem evlavie asupra Sfinţilor şi vă îndemn, mai ales asupra Sfântului Nectarie, că este mare, mare făcător de minuni. Mulţumesc părinte Munteanu pentru tot ceea ce faceţi pentru  familia noastră! Mulţumesc lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfântului Nectraie, care nu ne lasă familia, familiei care de fiecare dată răspunde prezent atunci când am o problemă pământească! Mulţumesc, nu în ultimul rând, mămicii şi bunicilor, care de mică m-au luat la biserică şi mi-au arătat calea credinţei! ”

Sfântul Nectarie de la Eghina este unul dintre cei mai iubiţi şi căutaţi sfinţi. S-a născut în nordul Greciei, în orăşelul Silivria, la 1 octombrie 1846. Find al treilea copil, din cei şapte al familiei Kefalas, a primit la botez numele de Anastasie. A fost un copil inteligent, foarte atras de biserică şi sfintele slujbe. S-a os­tenit ca în­vățător timp de 7 ani, edu­cându-i nu numai pe elevi, ci și pe săteni, îndemnându-i la evlavie și virtute, dându-le exemplu de viață plăcută lui Dum­ne­zeu, ducând un trai simplu, mai mult ascetic, în înfrânare și lucrarea virtuților. În 1904 Sfântul Nectarie se retrage defi­nitiv în insula Eghina și se consacră, pentru tot restul vieții, cu apro­barea Mitropolitului Teoclit al Atenei, ri­dicării mănăstirii, căreia îi dă hramul „Sfânta Treime“. Cuviosul urmă­rea cu străș­­nicie respectarea rânduielilor Sfin­ților Părinți și a celorlalte reguli mo­nahale, îngrijindu-se de deplina res­pec­tare a poruncilor lui Hristos. A interzis orice lucru nepotrivit și, ca un părinte iubitor, a sădit în sufletele mai­cilor frica de Dumnezeu, evlavia, cucer­nicia, dra­gostea față de aproapele, as­cultarea de Biserica lui Hristos, el însuși trăind ca un călugăr și ascet desăvârșit, cumpătat la mâncare, simplu în purtări, fără răutate, smerit și blând cu inima. Pe data de 8 no­iembrie a anului 1920, după o scurtă suferință, fericitul său suflet a intrat în pacea fără de sfârșit a Domnului. Era în vârstă de 74 de ani. Cinstitele sale moaște începuseră deja să izvorască mireasmă preafrumoasă; de pe față i se prelingea mir. În­dată a fost dus la Eghina, la mă­năstirea ridicată de dânsul, pentru a fi înmormântat acolo. În anii ce au urmat după îngropare, mor­mântul Sfântului Nectarie a fost deschis în re­petate rânduri. Trupul său a fost găsit întreg și neatins de stricăciune, răspân­dind mireasma sfințeniei ca un vas ales al Duhului Sfânt. În 1961, Sfântul Nec­tarie a fost canonizat de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, având ziua de prăznuire 9 noiembrie.

După slujba de hram, părintele paroh Petru Munteanu a adresat câteva cuvinte celor prezenţi: ,,Troiţa este o construcţie zidită prin credinţă, care mărturiseşte recunoştinţa. Troiţa la care am venit astăzi împreună să ne închinăm şi să celebrăm acest hram, mărturiseşte acestea. Troiţa are povestea ei şi povestea troiţelor porneşte de la o simplă icoană, pe care credinciosul o aduce la Sfânta Biserică, ea se sfinţeste, după care credinciosul o duce acasă, se închină acelei sfinte icoane şi Dumnezeu îi ascultă rugăciunea. Credinciosul de bucurie scoate icoana în drum şi îi face o casă şi prin această căsuţă ridicată care să păzească sfânta icoană care a ascultat rugăciunea credincioşilor, ea devine un spaţiu de mărturisire a credinţei prin recunoştinţă. De fapt, noi astăzi ne-am adunat la mărturisirea prin recunoştinţă a acestei familii, ctitorii acestei troiţe, care a simţit binecuvântarea Sfântului Nectarie şi care primind această binecuvântare prin darul unui copil, au scos sfânta icoană în drum. Şi ne îndeamnă şi pe noi să cinstim sfinţii bisericii care mărturisesc credinţa în Hristos Mântuitorul nostru. Troiţa este, aşa cum am zis, o zidire pe credinţă mărturisitoare prin recunoştinţă. Troiţa este un loc care adună Cerul şi Pământul la un loc. Înaite se construiau troiţe la răspântii pentru ca omul, când ajunge la o răspântie să înalţe rugă către Dumnezeu şi sunt răspântii pe drumul vieţii noastre, dar mai mult sunt răspântii prin încercările din viaţa noastră (…). Cunoaştem pulsul credinţei noastre prin bucuria aceasta a rugăciunii, care ne-a adunat astăzi şi deşi este frig, deşi temperatura este scăzută, ne-a încălzit sufletul ocrotitorul acestei troiţe, Sfântul Nectarie şi rugăciunea către Dumnezeu. (…) Astăzi la hramul troiţei, Sfântul Nectarie a ieşit din icoană şi ne-a îmbrăţişat pe toţi. Când noi ne închinăm unei sfinte icoane să avem această stare de linişte şi pace, nu în grabă, încât să simţim îmbrăţişarea sfântului din icoană şi atunci rugăciunea devine ca o troiţă, se uneşte Cerul cu Pământul. Dumnezeu să ne miluiască pe noi pe toţi! Amin!

Părintele paroh a ţinut să-i felicite pe ctitorii frumoasei troiţe, dar şi pe enoriaşi care se roagă cu bucurie şi evlavie la casa icoanei  Sfântului Nectarie, şi nu în ultimul rând să-i ureze un călduros ,,La mulţi ani!”, mezinului Nectarie Olivian Puşcalău.

Corina Băhneanu