Înălțarea Domnului și încununarea omului

Viața parohiei Mai 22, 2015

„Înălţarea cu trupul la cer a Mântuitorului nostru Iisus Hristos reprezintă în primul rând ridicarea firii umane la slava divină, la o demnitate şi o cinste nemaiîntâlnite până atunci. Această înălţare a umanului a fost posibilă pentru că Hristos Cel înălţat întru slavă nu a lepădat firea umană, ci a asumat-o total şi a condus-o în însuşi centrul vieţii Sfintei Treimi. Hristos nu Se întoarce la ceruri şi nu Se înfăţişează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci şi ca Om, ca pe noi, oamenii, să ne facă fii după har ai Tatălui ceresc în slava împărăţiei cerurilor” (Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

”De ce Biserica a rânduit ca ziua de pomenire a eroilor să fie tocmai la Sărbătoarea Înălţării Domnului? Pentru ca să ne arate că nu există Înălţare fără smerenie, că nu există Preaslăvire fără jertfire. Că Hristos S-a înălţat întru slavă după ce S-a smerit pe Sine până la moarte trecând prin moarte pe Cruce prin Îngropare şi apoi prin Înviere şi Înălţare a fost preaslăvit. Deci, pe aceşti eroi români care cu multă iubire jertfelnică smerită şi-au dăruit viaţa pentru credinţă, pentru patrie şi pentru popor pe aceştia îi cinstim în Ziua preaslăvirii Înălţării Domnului la Ceruri” (Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

„Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au o legătură deosebită cu Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat întru slavă, deoarece Sfântul Constantin a văzut pe Cer ziua în amiaza mare semnul Crucii format din lumină, adică semnul lui Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat întru slavă care se află în Ceruri şi prin semnul Crucii l-a chemat la biruinţă împotriva adversarului său Maxenţiu lângă Roma şi la convertire pentru că el a devenit primul împărat creştin al Imperiului Roman. Sfânta Elena a descoperit Crucea în mormânt la Ierusalim. Sfântul Constantin a văzut Crucea pe Cer. De aceea, Crucea este pictată între ei, ei ţinând Crucea şi unul şi altul. Sfântul Constantin fiindcă a văzut-o pe Cer şi Sfânta Elena pentru că a descoperit Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul la Ierusalim” (Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Sărbătorile Înălţarea Domnului şi Sfinţii Mari Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare şi mama sa Elena au fost cinstite joi, 21 mai 2015, în Biserica Ortodoxă Română. Cu acest prilej, credincioșii parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiate pe părintele paroh Petru Munteanu, au comemorat pe părintele Gheorghe Filip și au primit vizita reprezentanților Televiziunii Române de la București.

După citirea Evangheliei de la Sfântul Evanghelist Luca de către părintele Petru Munteanu, tânărul Ioan Măriuța, masterand al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța praznicului împărătesc al Înălțării Domnului, despre semnificația Zilei eroilor și despre grija pentru mântuirea sufletului.

„Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după 40 de zile de la Înviere s-a suit la ceruri şi a şezut de-a dreapta Tatălui. Cu puterea dumnezeiască cu care a înviat şi a părăsit mormântul, tot cu aceeaşi putere s-a înălţat de pe pământ la cer; s-a înălţat cu acelaşi trup cu care s-a răstignit şi a înviat. Mântuitorul împlinise opera divină pentru care venise în lume, ne-a adus învăţătura mântuitoare, s-a dat ca pildă de împlinire prin întreaga Sa viaţă şi mai ales prin jertfirea de pe Crucea Golgotei. Dacă vrem să ocupăm locul pe care ni l-a pregătit Mântuitorul, trebuie să-L imităm în purtarea Sa şi să luăm parte la amărăciunea paharului Său. Dacă vrem să ne suim cu El întru slavă, trebuie mai întâi să -L însoţim pe Golgota, să ne pironim cu El pe Cruce să suferim nedreptăţile, calomniile şi hulele vrăjmaşilor noştri fără cârtire. Viaţa noastră pe pământ este o viaţă de luptă. Noi trebuie să renunţăm la desfătările lumeşti şi la tot păcatul, răstignindu-ne trupul nostru, adică pironind patimile şi poftele păcătoase. Locul pe care ni l-a pregătit Domnul Iisus este o împărăţie cerească, sfinţită, curată şi mai presus de toate veşnică de aceea trebuie s-o cucerim. Odată cu Înălţarea Domnului, noi creştinii mai sărbătorim şi Ziua Eroilor. Este o faptă înţeleaptă ca să ne aducem aminte de toţi cei ce s-au jertfit pentru dreapta credinţă, pentru ţară şi neamul românesc. Noi pomenim eroii în această zi a Înălţării Domnului, pentru că avem credinţă sfântă şi credem în nemurirea sufletului, aşa cum au crezut toţi adevăraţii creştini, moşii şi strămoşii noştri, şi chiar dacii şi romanii înainte de a se încreştina”, a subliniat Ioan Măriuța.

Oaspeți de seamă la Parohia „Sfinții Voievozi”

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de folos și i-a felicitat pe cei care poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena. „Când spui cuiva „mulțumesc”, îi faci de fapt urarea „la mulți ani” și e bine să folosim cât mai des această urare. Astăzi, vrem să le mulțumim oaspeților noștri de la Televiziunea Română, doamnei Anna de Hillerin, care doresc să prezinte activitățile noastre”, a afirmat părintele Petru Munteanu.

„Ceea ce am remarcat este faptul că aveți o comunitate extraordinar de unită, că sunteți oameni foarte credincioși și că faceți lucruri care sunt vrednice de atenție. Îl aveți în mijlocul dumneavoastră pe părintele Petru și sunteți oameni deosebiți pentru că reușiți să realizați astfel de lucruri. Eu vă mulțumesc pentru primirea pe care ne-ați făcut-o și sper ca peste câteva zeci de ani, copiii dumneavoastră să rămână în comună, să continue să clădească și să nu risipească harul pe care l-am găsit noi aici”, a declarat Anna de Hillerin, de la emisiunea „Universul Credinței”- TVR. La final, părintele Petru Munteanu a oferit Almanahul Jurnal Spiritual și Buletinul parohial „Hai cu noi” reprezentanților Televiziunii Române.

Ziua Eroilor și comemorarea părintelui Gheorghe Filip

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească. La fiecare Sfântă Liturghie, dar în mod deosebit în această zi,  sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Grupuri de elevi de la școlile din comuna Săvinești au vizitat monumentul eroilor din curtea Centrului de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv” și apoi au poposit în curtea bisericii „Sfinții Voievozi”, unde au interpretat cântece patriotice precum, „Ștefan, Ștefan”, „Ridicați-vă eroi”, „Treceți batalioane române Carpații”, „Drum bun, toba bate” și poezia „Dragilor eroi”. Copiii au fost însoțiți de domnișoara Ana Vasiliu, director al Școlii Gimnaziale „I. Gervescu” din Săvinești, domnul Daniel Horciu, primarul comunei Săvinești.

„Ca în fiecare an de ziua Eroilor, elevii școlilor din comuna Săvinești depun flori și coroane din partea Consiliului Local, la toate monumentele eroilor din comună. Primul astfel de monument vizitat a fost cel din curtea Școlii Vechi, acolo unde se află sediul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, după care copiii vor ajunge la toate cele patru biserici din comună pentru a cinsti memoria eroilor neamului. Este o zi deosebită pentru că ne amintim de ceea ce a însemnat jertfa eroilor și încercăm să clădim sentimente de patriotism pentru copiii noștri. Aceasta este doar una dintre acțiunile cu caracter educativ în care colaborăm cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, în cadrul parteneriatelor pe care le desfășurăm cu instituțiile de învățământ din comuna Săvinești”, a declarat Ana Vasilescu, director al Școlii gimnaziale „I. Gervescu” din Săvinești.

„Astăzi cinstim trei sărbători dragi sufletelor noastre de români: Înălțarea Domnului – o sărbătoare creștină pentru noi, Ziua eroilor neamului – o sărbătoare istorică și Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena – o sărbătoare de suflet. Faptul că în fiecare an ne adunăm în curtea frumoasei noastre biserici denotă că suntem persoane cu credință în Dumnezeu și ne amintim cu recunoștință de cei care s-au jertfit pentru noi, astăzi, să fim liberi, ca țara noastră să fie independentă, iar noi să ne putem crește copiii în liniște. Precum Domnul Hristos stă de-a dreapta Tatălui, avem convingerea că și eroii neamului nostru au un loc de seamă în Împărăția Cerurilor”, a spus Daniel Horciu, primarul comunei Săvinești.

„Noi avem în parohia noastră pe lângă mormântul generalului Buniș, și pe cel al părintelui Gheorghe Filip, părintele nostru de suflet care a format această parohie, și care fiind atât de aproape de biserica noastră, aude slujba Sfintei Liturghii. De aceea, cu emoție slujim, după cum, cu emoție intrând în sfânta biserică, credincioșii aprind apoi o lumânare la căpătâiul părintelui. De asemenea, lucrarea monumentală din curtea bisericii, coloana infinitului pe care s-a pus o cruce, care să trimită la eroii și martirii neamului, aceasta fiind luată, de fapt, de la morminte. Astfel, toate se leagă într-o spiritualitate românească frumoasă, în care și cei vii și cei adormiți, sunt împreună în spațiul luminos al sfintei biserici”, a concluzionat părintele Petru Munteanu.

Zeci de persoane, venite special la Săvinești pentru a-l comemora pe părintele Gheorghe Filip, au evocat amintiri despre duhovnicul lor iubit și i-au cinstit memoria la aproape 18 ani de la trecerea la cele veșnice. De asemenea, părintele Petru Munteanu a rostit o scurtă biografie a preotului Gheorghe Filip.

Tot astăzi, au fost serbate hramurile a trei dintre cele 26 de troițe din Parohia „Sfinții Voievozi”, locuri de rugăciune închinate Sfinților Împărați Constantin și Elena. Părintele Petru Munteanu a săvârșit slujba sfeștaniei și i-a binecuvântat pe cei prezenți la momentele de rugăciune organizate la casele credincioșilor Constantin Paisa, Dorina Negoiu și Elena Vasîlca.

Mihai Parfeni